fredag 12 november 2010

Nötig paj

Den där mandelkrämen stod i kylskåpet och retade smaklökarna, så när jag förstod att vi skulle bli hemma en kväll fick det bli ytterligare en paj. Passar ju på två nötter som oss tänkte jag. Och bara att baka den var härligt - det doftade ljuvligt om de malda hasselnötterna och jag kunde inte sluta tänka på glass, så när pajen var klar fanns glassen där som en kul sidekick.

Det är en ganska tung paj, trots sin fluffighet, så den passar bättre för sig själv på en fikapaus än till efterrätt.

Du kanske också har några nötter i din närhet som behöver matas?

Börja med PAJSKALETt:
125 gram rumstempererat smör
60 gram florsocker
1,5 ägg
250 gram mjöl
Lite mindre än en halv tesked bakpulver

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt sedan mjölet och bakpulvret samtidigt. Forma smeten till en platt skiva och kyl i cirka en halvtimma innan du kavlar ut den och lägger i formen.

FYLLNING
125 hallonsylt
50 gram mandelflagor
60 gram mandelkräm
2 äggulor
15 gram socker
45 ml grädde
60 gram mandelmjöl (eller mald mandel)
60 gram hasselnötsmjöl (eller malda hasselnötter)

Fransk maräng
2 äggvitor
60 gram socker

Sätt ugnen på 175 grader. Sprid hallonsylten över skalet och sprinkla mandelflagorna över sylten.
Vispa mandelkrämen fluffig och tillsätt sedan äggulorna, sockret och grädden, fortsätt vispa tills allt är väl blandat.

Vispa äggvitorna och sockret till maräng.

Vänd ner mandel- och hasselnötsmjölet i mandelkrämen. Vänd sen ner marängen.

Häll smeten i pajskalet och grädda i cirka 30 minuter.

Inga kommentarer: