söndag 7 november 2010

Frukt är också godis

Söndagsmiddag hos mamma och jag hade lovat att stå för efterrätten. Eftersom mamma tror att hon inte är så förtjust i sötsaker tänkte jag lura hennes öga med de finaste frukterna hon vet. Kiwi, apelsin, blåbär och hallon på en bädd av vaniljkräm och mandelkräm.
Muns, muns sa hon mamma. Hon har lite svårt med språket, som de skulle säga i en Disneyfilm. Mums menade hon såklart.

Jag fick i alla fall ett stående erbjudande om att alltid få göra desserterna.

FRUKTPAJ
Börja med pajskalet:
125 gram rumstempererat smör
60 gram florsocker
1,5 ägg
250 gram mjöl
Lite mindre än en halv tesked bakpulver

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt sedan mjölet och bakpulvret samtidigt. Forma smeten till en platt skiva och kyl i cirka en halvtimma innan du kavlar ut den och lägger i formen. Ställ sedan in den i kylen en stund till.
Under tiden gör du MANDELKRÄMEN.
80 gram rumstempererat smör
80 gram socker
80 gram mandelmjöl (om du inte hittar det, går det lika bra med mald mandel)
1 ägg
10 gram majsstärkelse

Vispa smör, socker och mandelmjöl fluffigt. Det tar ungefär fem minuter. Knäck ner ägget och vispa in det ordentligt och tillsätt till slut majsstärkelsen.

Ta ut pajskalet och gaffla det innan du breder ut mandelkrämen i skalet. Förmodligen behöver du bara hälften av det du gjort, men spara den överblivna smeten i kylen - den kan du använda senare i veckan.
Ställ i ugnen i 20 minuter på 175 grader.

Dags för VANILJKRÄMEN
1 äggula
1/2 ägg
25 gram majsstärkelse
65 gram socker
240 ml mjölk
En halv halv vaniljstång
15 ml Grand Marnier

Vispa ihop äggula, ägg och majsstärkelse med hälften av sockret.
Häll mjölken i en kastrull och skrapa ner vaniljen i den. Lägg ner själva vaniljstången också och resten av sockret. Låt mjölken koka upp och ta sen snabbt av kastrullen från värmen.

Medan du vispar häller du ner en tredjedel av mjölken i äggmixen. Vispa sen ner äggmixen i mjölken.

Koka upp mjölken igen medan du rör hela tiden. Rör i ungefär två minuter eller tills det blir en fin tjock kräm. Då häller du krämen i en djup plåt och låter svalna. Glöm inte att ta bort vaniljstången. Täck krämen med plastfilm.

När krämen svalnat vispar du den len igen och tillsätter 15 ml Grand Marnier. Sen brer du ut vaniljkrämen över mandelkrämen.

Skär upp dina favoritfrukter och bär och dekorera så fint du kan.
Till slut kan du pensla med lite aprikos (värm 3 msk aprikos med 1 msk vatten i kastrull) så blir pajen extra glansig och smakrik.

Inga kommentarer: