lördag 21 april 2012

Sandkaka

Häromdagen lekte vi i flera timmar med att sockra sandkakorna med ljus sand (socker) för den rätta smaken. Vi pratade om mjöl, ägg och vikten av mycket smör. 2-åringen nickade allvarligt och hällde på lite mer "socker" på kakan. Den blev så fin och god att hon inte ville gå hem från parken och jag fick lova att imorgon då gör vi fler kakor.
Men imorgon kom med snöblandat regn och ingen av oss kände att det var någon speciellt bra idé att gå ut, men lovat är lovat och sandkakan fick bli en vi gjorde i köket. Vad kul, sa hon, och fick en klick smör att smöra in sockerkaksformen med. Jag hade inte räknat med att hon skulle sätta i sig hela! Och inte hela smaka på så mycket av smeten. Å andra sidan, bättre att hon gör det hemma än i parken.
2-åringen var mer förtjust i smeten (och förmodligen också sandlådevarianten) än den färdiga kakan, medan jag föredrar riktig, färdigbakad kaka.

Vad är det förresten för skillnad på sandkaka och sockerkaka? Någon som vet?

SANDKAKA (marmorerad)
Skal från 1 citron
125 g smör
115 g socker
10 g vaniljsocker
125 g ägg
125 g vetemjöl
4 g bakpulver
12 g kakao

01. Smörj formen med smör och sätt ugnen på 170 grader.
02. Riv citronskalet och blanda med smör, socker och vaniljsocker. Rör luftigt.
03. Tillsätt äggen, ett i taget och rör mellan varje.
04. Sikta ner mjölet och bakpulvret.
05. Häll över en tredjedel av smeten i en ny bunke och sikta ner kakaopulvret.
06. Lägg ett lager ljus smet i botten av formen, fördela den mörka ovanpå och täck med ytterligare ett lager ljus smet.
07. Baka kakan i cirka 45 minuter tills den är gyllenbrun. Stjälp sen upp på galler och låt svalna.







Inga kommentarer: