tisdag 10 april 2012

Quesillo - en familjehemlighet

Mamma är full av hemligheter - och bara med rätt frågor avslöjar hon några av dem. Det brukar oftast bli långa berättelser full av elaka nunnor, märkliga öden och hur hon räddades i sista sekund av något övernaturligt. "Håjaja, jag ska skriva den där boken någon gång." avslutar hon alltid och lägger på locket till resten av hemligheterna som bor i hennes hjärta.

En hemlighet, som kanske inte egentligen varit så hemlig, är den enda dessert hon tycker om att göra; Quesillo - en slags venezolansk creme caramel kan man beskriva den som. När jag var liten suckade vi barn alltid åt den och ville inte smaka. "Finns det ingen glass" undrade vi när den åkte fram på bordet. Så mamma åt väl upp den själv - inte för att hon hade något emot det. Men så för några veckor sen tänkte jag ge den en chans igen, en sådär 30 års utvecklade smaklökar borde väl kunna vara aningens nyanserade tänkte jag, och upptäckte en smaksensation. Mamma kommer aldrig få ha sin dessert för sig själv igen. Sorry.

Quesillo - smaksatt med passionfrukt
1,5 dl socker
limeskal + saft från en lime
4 ägg
3 passionsfrukter
2 dl mjölk
1 burk kondenserad mjölk

01. Köp en slags plåtburk med lock och som du smälter sockret till karamell i på spisplattan.
02. Vispa äggen tills de är luftiga (tar cirka 4 minuter)
03. Tillsätt limesaft i sockret/karamellen, och snurra på burken så sockret fastnar längsmed kanten. Och låt sedan kastrullen svalna en aning.
04. Blanda passionsfruktpuré och 2 dl mjölk. Sila sedan ner passionsfruktsmjölken i äggen.
05. Häll ner burken med kondenserad mjölk i äggblandningen. Tillsätt också limeskalen. Mixa ordentligt.
06. Häll ner blandningen i plåtburken med karamellen.
07. Koka upp en kastrull med lite vatten och ställ plåtburken i vattenbadet.
08. Låt koka i 1 timme och kolla till kastrullen och fyll på med vatten om det behövs.
09. Testa med en provsticka om den är klar. Kommer ingen vätska ur den, ta av kastrullen från värmen, men låt plåtburken/kakan stå kvar i vattnet till nästa dag.
10. Vänd upp på en tallrik. Beskåda en härlighet.

Inga kommentarer: