onsdag 20 oktober 2010

Sarah Bernhardt


För mig är hon framförallt en biskvi - en chokladdoppad chokladbakelse av rang men så söt att det räcker med bara en liten bit. Bra att veta om biskvin är att den under Andra Världskriget blev ett kodord för den franska motståndsrörelsen. Att beställa en Sarah Bernhardt-bakelse var ett tecken på mod och ett sätt för sympatisörer att känna igen varandra.

För andra är hon skådespelerskan som tog världen med storm i slutet på 1800-talet. Lyssna på historien om den sköna Sarah som var den första kvinnan att spela män på teaterscenen och som sov i en kista när hon behövde lite extra inspiration till sina roller, i Stil, P1 på fredag kl 10:

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2794

Du kan ju baka dina egna biskvier under tiden...

MANDELBOTTEN:
200 gram mandelmassa
4/5 dl socker
2 st äggvita

SMÖRKRÄM:
75 gram kokosfett
1/3 dl kallt vatten
1/2 dl socker
75 gram rumstempererat smör
2 st äggulor
30 gram mörk choklad

Om önskas
3/4 dl Macallan Whiskey

01. Börja med mandelbottnarna genom att blanda mandelmassa och socker i en skål. Tillsätt äggvitan, lite i taget.
02. Spritsa ut små rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
03. Baka i 180 grader i cirka 12 minuter. Låt svalna och lossa dem sen försiktigt från pappret och lägg dem vända på en bricka.
04. Medan bottnarna bakas gör du smörkrämen. Smält kokosfettet. Blanda vatten och socker i en bunke och tillsätt det ljumma kokosfettet.
05. Vispa med elvisp tills det blir vitt. Tillsätt sedan smöret och vispa lite till.
06. Smält chokladen i ett vattenbad och rör sen ner den i smeten. Rör också ner äggulorna. Var försiktig så det inte skär sig.
07. Om önskas, smaksätt med whiskeyn. Spritsa eller bred krämen på mandelbottnarna.
08. Kyl en stund tills de stelnat.
09. Smält 70 gram choklad i ett vattenbad. Klicka i lite smör och doppa sen biskvitoppen. För lite extra lyx kan du toppa biskvin med lite bladguld.

Inga kommentarer: