lördag 28 mars 2009

Bake off! Tema: Rulltårta


Ny tävling, ny kaka. Vinnarna från förra gången bestämde rulltårta, vilket känns kul - rätt fritt för tolkning ju. Det andra laget började genast gräla om vad som var originalrulltårtan; choklad med vaniljkräm eller sockerkaka med sylt. Jag får väl snart reda på vad de kom fram till.
Vi tror oss i alla fall ha hittat en oslagbar kandidat. Själva kakan är mustig och knaprig och sylten gudomlig.
Visst låter det som en win-win?

Kakan:
50 gram smör
4 ägg
100 gram socker
lite citronskal, efter behag
en ordentlig nypa salt
100 gram mjöl, skiktat

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en hög plåt och lägg sedan på ett bakplåtspapper. Smält smöret och klara det genom att sila igenom det. Håll det varmt.
Värm äggen och sockret i ugnen en stund.
Knäck äggen i en skål och häll sedan på sockret. Vispa på högsta hastigheten, i ungefär 10 minuter, tills smeten behåller formen när du tar ut vispen.
Rör ner citronskalen. Ta 2-3 slickepott-klickar och rör ihop det med smöret. När det är ordentligt ihopmixat rör du ner allt i den stora smeten igen.
Skikta i mjöl och salt och vänd försiktigt ner det.
Häll ner smeten i långpannan och baka i cirka 15 minuter. När den är ljust brun och hård i mitten är den klar.
Lägg en handduk på arbetsytan, lägg ett bakplåtspapper över och sockra det ordentligt. När kakan är klar lägger du den på det sockrade pappret, medan du försiktigt strippar den från bakplåtspappret från ugnen.
Skär bort kanterna och rulla ihop kakan. Var noga med att pappret hamnar inuti kakan, så att det sockrar av sig... Låt sen svalna helt.
När den är sval, rullar du försiktigt upp den. Vispa grädde och bred på ett lager av den, och toppa sen med sylten. Rulla sen ihop den igen.
Sockra innan servering.

Sylten:
2 paket hallon
1/3 påse gul melatin
350 gram socker

Koka upp frukten i någon minut, rör ner melatin och sen sockret lite i taget. Koka 1 minut. Låt sedan svalna.

Vi kallar den "En hallondröm"

Inga kommentarer: