lördag 7 mars 2009

Kunglig maräng


Nä, den första satsen funkade inte alls och jag fick slänga allt. Men den andra blev till den dröm den är. Och nu sitter jag här och undrar vad det var som tog så lång tid. Varför har jag trott att maränger är så komplicerade att man inte ens ska försöka? Allt man behöver göra är ju att vispa ihop ägg och socker.

Så nu sänder jag en tanke till de gamla grekerna och säger tack. För de var först ut med att vispa ihop äggvita och varm honung till ett hårt skum. Sen försvann marängen under några 100 år, av okänd anledning, för att återupptäckas på ett schweiziskt bageri på 1700-talet.

I Sverige bakades den första marängen år 1797, Kung Gustav IV Adolf var den som var sugen på sötsaker och beordrade fram maräng. Sveriges bästa kung?

MARÄNG:
100 gram äggvita
100 gram strösocker
100 gram florsocker

Vispa ihop äggvita och strösocker på vispens näst högsta hastighet. Vispa tills massan inte växer mer, det tar ungefär två minuter. Sätt ugnen på 110 grader. Skikta florsockret och vispa ner det. Spritsa marängen med en krusig tyll på bakplåt och baka av dem till de är genomtorra. Det tar cirka 60 minuter.

Ikväll blir det hemlagad marängsviss!

Inga kommentarer: