fredag 27 mars 2009

Lägg rabarber i en rulle

En rulltårta som smakar friskt och somrigt och som vann mina kollegors hjärtan på eftermiddagsfikat.
Använd samma recept som ovan till själva botten, men byt ut citronen mot lite apelsinskal.

Rabarber- och apelsincurd

350 gram rosa rabarber
1 apelsin, skal och juice
150 gram socker (jag använde en del råsocker)
90 gram smör, mjukt och skuret i bitar
2 ägg, vispade

Skär rabarbern i 4 cm långa bitar, lägg dom i en kastrull tillsammans med hälften av skalet, 25 gram socker och 2 matskedar vatten. Lägg på ett lock och koka i ungefär 30 minuter, eller tills den är mjuk. Låt rabarbern svalna en stund, innan du silar den och låter all vätska droppa bort. Mosa allt i en skål, som du sedan sätter i ett varmt, vattenbad (varmt, men inte kokande!). Lägg i juicen, resten av skalen, socker, smör och ägg och låt koka ihop, medan du rör.
Sockret och smöret ska upplösas och röran ska bli som genomskinlig. Det kan ta mellan 15-30 minuter. När röran är tjock nog att den fastnar på baksidan av en sked och det går att göra ett spår med fingret i den är den klar.
Lägg curden i små glasburkar.

Inga kommentarer: