torsdag 1 mars 2012

Passion för nyår

Så kom den finaste komplimangen av dem alla - det var väl någon halvtimme kvar till tolvslaget, och han som aldrig brukar äta sötsaker överhuvudtaget, sträcker sig fram mot tårtan och säger:
- Jag gillar inte tårta egentligen, jag har alltid ätit bullar när jag fyllt år eller firat något, men den här var något i alldeles extra, får jag ta en bit till?

Vi tog alla en bit till. Passionsfruktstårtan från Jan Hedhs tårtbok var verkligen ett alldeles eget fyrverkeri för festen. Den tog visserligen sin lilla tid att sätta ihop och det var några saker som jag aldrig fattade av receptet så mannen och jag gjorde som vi tyckte helt enkelt. Men en sak är säker - det var det perfekta sättet att börja det nya året på. Och 2012 har sen dess faktiskt gått i passionens tecken.

PASSIONSFRUKTSTÅRTA
Bisquit Joconde- till botten
90 g mandelmjöl
90 g florsocker
125 g ägg
25 g vetemjöl
20 g smör
160 g äggvita
2,5 g citronsaft
40 g socker

01. Sätt ugnen på 225 grader.
02. Mixa mandelmjöl och florsocker
03. Vispa ägg och mandelsockerblandningen i 10 minuter med elvisp.
04. Sikta vetemjölet och smält smöret.
05. Vispa äggvita, citronsaft och socker till fast maräng.
06. Vänd ner ägg och mandelsockerblandningen i marängen, vänd sen ner mjölet.
07. Ta en sked av massan och blanda noga med det smälta smöret - vänd sen ner i smeten med en slickepott.
08. Stryk ut smeten så jämnt du kan och baka i 7-8 minuter.
09. Lyft genast bort botten från plåten och pudra med florsocker. Låt sen svalna helt. Och lägg i frysen i minst 1 timme innan användning.

PASSIONFRUKTSMOUSSE MED PATE A BOMBE
10 g gelatin
250 g vispad grädde
125 g socker
60 g vatten
125 g äggula
250 g passionfruktspure (går att köpa fryst i välsorterade affärer. I Stockholm finns det bland annat på Cajsa Warg)

PASSIONFRUKTSSOCKERLAG
2 passionsfrukter
25 g florsocker

150 g neutral gelé till dekor
10 g gelatin
200 g fruktpure
100 g socker
40 g glykos

01. Lägg gelatinblad i blöt i minst 10 minuter.
02. Koka upp puren med socker.
03. Tillsätt glykos och koka upp igen. Ta sen bort kastrullen från spisen.
04. Lägg gelatinet i kastrullen och rör om till det smält.
05. När du ska använda gelén ska du värma den till 35 grader innan du glaserar med den.

PASSIONSFRUKTMOUSSE
01. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
02. Vispa grädden till fast skum och ställ i kylen.
03. Vispa äggula till skum och koka socker och vatten i en liten kastrull. Se noga till att det inte fastnar nåt socker på kastrullens insida. Koka sockerlagen till 122 grader. Det tar ett tag...
04. Häll den kokande sockerlagen i en jämn stråle över de vispade äggulorna under ständig vispning. Fortsätt vispa på låg hastighet tills äggmassan är alldeles kall.
05. Lyft upp gelatinbladen, låt vattnet rinna av och smält dem till en temperatur på 45 grader.
06. Blanda vispgrädde, äggmassa och fruktpuré till en lätt och luftig mousse.
Ta två slevar av moussen och blanda med den varma gelatinlösningen. Vänd till sist ner gelatinet i moussen.

PASSIONSFRUKTSOCKERLAG
01. Dela frukterna på mitten och skrapa ur fruktmassan och blanda med sockret tills det smält.

MONTERING
01. Ta ut bisquit joconde botten och skär ut två längder, 5 cm breda.
02. Fodra tårtringen med plastfolie och lägg sedan de utskurna längderna längsmed tårtringens kant med den bakade sidan mot ringen. Se till att den passar exakt.
03. Stick sedan ut en botten. 20 cm i diameter.
04. Finhacka och smält chokladen. Pensla botten med chokladen och ställ in den i kylen en stund så att den stelnar.
05. Lägg tårtbotten med chokladen nedåt i ringen och fyll den till hälften med moussen.
06. Lägg på de resterande biscuit joconde bitarna i mitten av tårtan och fördela dem jämnt. Pensla med passionsfruktssockerlagen så att bottnarna absorberar lagen ordentligt.
07. Fyll ringen med moussen och stryk den slät. Frys tårtan i minst 6 timmar.

SERVERING
08. Ta tårtan ur frysen.
09. Blanda gelen med köttet från en passionsfrukt och stryk den ovanpå tårtan som en spegel. Låt stå i 5 minuter tills gelen stelnat.
10. Lossa tårtan från ringen och låt den tina i ett par timmar i rumstemperatur. Servera med en skål hallon.

3 kommentarer:

Carin sa...

Jag ska verkligen prova denna. Sen kanske jag använder en annan botten, men moussen låter jättegod. Har du gjort den flere gånger?
/Carin

Marie Birde sa...

Japp, ett par gånger har jag orkat mig igenom hela tårtan - det tar som sagt sin lilla tid, men den är värd varenda sekund och minut! Jag lovar! Och berätta hur det gick för dig sen, och framförallt om de översvallande reaktionerna du fick! Lycka till.

Carin sa...

Hallå igen,

Jag gick och köpte hans bok. Har plöjt den några gånger redan. Fick en massa inspiration. Jag bakade tårtan igår, så nu står den i frysen till nästa helg. Jobbigaste tårtan jag gjort någon gång :-) Men jag gjorde inte någon Bisquit jaconde på sidorna, problemet var att jag inte hade någon bakduk, så jag gjorde en botten istället. Kommer väl på min blogg om en vecka. Använder du bakduk? Var fick du tag i den i så fall. Tack för att du inspirerade mig!
/Carin