fredag 27 januari 2012

Brysselkex

Julen närmade sig och därmed också det traditionsenliga baket. Eftersom jag tycker att pepparkakor är överskattade bläddrade jag fram och tillbaka i böckerna i jakt på ett enkelt och smakligt alternativ - och jag fattar varför man ännu inte officiellt lanserat Brysselkexet som den perfekta julkakan. Den är ju rosa på utsidan och strålar som en stjärna.
Dessutom behöver man inte stressa ihjäl sig för att göra den - den bakar sig ju i princip av sig självt. En extra bonus är att den är god året om.

80 g florsocker
20 g vaniljsocker
300 g rumstempererat smör
400 g vetemjöl

100 g strösocker
1 droppe röd färg

01. Sikta flor- och vaniljsocker och blanda med det rumstempererade smöret.
02. Arbeta in mjölet till en deg.
03. Vira in degen i plastfilm och lägg i kylen i minst 1 timme.
04. Innan du tar ut degen igen; blanda sockret noga med färgen så det blir en vacker rosa nyans.
05. Arbeta degen smidig och rulla ut till 2 längder.
06. Rulla längderna noga i rosa socker.
07. Frys i cirka 30 minuter och sätt på ugnen på 200 grader.
08. Skär längderna i skivor, sätt dem på bakplåtspapper och baka i cirka 10 minuter.

Inga kommentarer: