lördag 28 februari 2009

Temligen fantastiskt!


I Tore Wretmans kokbok "Svensk husmanskost" rasar han över hur semlan har behandlats. Han tycker det är skandal att man besudlar semlan med pudersocker och snirklar vispgrädde under locktoppen.
Han ryter över hur man snålar på mandelmassa och ibland till och med använder marsipan.
Hur kan ni säger han och hytter med näven. Man kan riktigt se honom framför sig, med mjöl på förklädet och kockmössan på sned. Han är fin Tore. Och han är är så mån om att vi ska veta historien, därför berättar han att namnet kommer från latinets simila - som helt enkelt betyder finsiktat vetemjöl och påminner oss om att i svunna tider var det bara de välbärgade som kunde unna sig såna dyrbara läckerheter.
Ibland verkar det ju som om det faktiskt inte var bättre förr.

Men det är svårt att se en semla utan grädde, pudersocker och kardemumma i bullen, så den här semlan blir traditionell men ändå modern. Hoppas inte den gode Tore vrider på sig i sin grav.


Mandelmassa:
100 gram skållad och mald mandel
1/2 dl florsocker
1/2 dl socker
ett par droppar mjölk

Blanda väl

Semlan - brödet 6-7 stora eller 12-14 små
50 gram smör
1 1/2 dl mjölk
37 gram jäst
lite salt
1/2 dl socker
1/2 tsk kardemumma
ett halvt ägg
300gram vetemjöl
lite hjorthornssalt

Smält smöret och häll det i den rumsvarma mjölken. Låt stå en stund tills det blir cirka 37 grader.
Under tiden smular du jästen och blandar med salt, socker, ägg och kardemumma i en degbunke.
Häll över degspad.
Pudra över hjorthornssaltet och undan för undan mjölet. Arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa 10 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Arbeta degen på nytt och forma sen jämna bullar som ska jäsa på plåt i 10 minuter en gång till. Pensla med ägg och grädda i 5-10 minuter.

Innankråmet:
Låt svalna en stund innan du pickar upp locket och gräver ur bullen. Blanda det i en bunke med mandelmassa, 2 äggulor,1/2 dl smält smör, 1 msk socker och lite rivet citronskal. Arbeta massan väl, fyll bullarna, snirkla på grädde och lägg på locket.
Avsluta med att pudra lite florsocker på.

Det blir vår tävlingsbulle i en familje-bake off. Det kanske låter konstigt, men i den här familjen kan vi knappt fika utan att tävla - som G brukar säga. Tidigare har vi gjort kanelbullar och budapeststubbar.
Vår taktik den här gången har varit att göra små semlor. Och goda!
Låt bästa semla vinna.

Inga kommentarer: