torsdag 26 februari 2009

Blåbär, blåbär, blå. Paj!


Det har börjat säljas färska blåbär i butikerna och när de ligger där som blå kulor och blinkar mot oss är de svåra att motstå. När vi kom hem upptäckte vi att de bara var lockfåglar - de smakade ingenting överhuvudtaget. Möjligtvis vatten.
Trots det hade de väckt begäret hos oss.
Åh vad det är gott med blåbär.
Nästa dag köpte vi tre paket frysta bär. Det ska bjudas på kåldolmar ikväll, och ingen middag utan efterrätt.
Världens mest blå paj!

Degen
175 gram mjöl
en nypa salt
90 gram smör, skuret i kuber
50 gram florsocker
1, 5 äggulor

Mixa ihop mjöl, salt och smör så att det liknar brödsmulor. Häll i socker och sist äggulorna och rör ihop. Gör en klump av degen och lägg den i kylen i någon timme, inrullad i plastfilm.
Värm under tiden upp ugnen till 180 grader.
När timmen gått river du ner degen i en rund form. Då blir det jämnast deg, dessutom är det lättjobbat.
Förbaka i cirka 20 minuter.

Fyllningen;
Tina blåbären (tre paket) och låt rinna av under några timmar
Blanda med så mycket socker och vanilj som du tycker är lämpligt. Jag tog cirka 3 dl och ett par teskedar vaniljextrakt.
Pressa lite citron över

Sätt tillbaka i ugnen som du höjt till 200 grader i typ 45 minuter
Dekorera genom att pudra över florsocker
Servera med glass

Sen går alla hem med nöjda blå tungor.

Inga kommentarer: