söndag 8 september 2013

Minipavlova

Vi var på semester i julas - och vid ett lyckligt tillfälle hamnade vi mitt i en lunchbuffé. Det kanske inte låter så upphetsande, men hela grejen med att varje station serverade otroligt god mat, att den tillagades mitt framför våra ögon medan vi borstade bort sand från fötterna var otroligt sjysst. Och det bästa av allt var dessertbordet som dignade av nygräddade våfflor, churros direkt från fritösen, färskaste frukten och så himla gulliga små pavlovas. De var perfekta, rymdes perfekt i ett pincettgrepp och smälte i munnen på ett ögonblick. Sen dess har pavlova i munsbit-format var ett projekt på listan.
Med tanke på att det här var det som blev kvar; en av de mindre lyckade stackarna som inte platsade på serveringsfatet, måste man konstatera att det inte bara var jag som tyckte att det här var en genial dessert.

Maräng:
3 äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna hårt. Om du kan vända på bunken utan att få marängen över dig, är du klar. Tillsätt socker och citronsaft. Vispa igen tills det är väl blandat och det går att vända på bunken. Blanda ner maizena.  Ta fram spritsen och spritsa "fågelbon" med marängen, små rundlar med ett par varv ovanpå. Grädda i ugn i cirka 10 minuter, sänk värmen till 100 grader och grädda i cirka 25 minuter till.

Lemon curd
1 gelatinblad
3 ägg
150 gram socker
75 gram citronsaft + citronskal från 1, 5 citron
100 gram smör

Lägg gelatinbladet i blöt. Vispa ägg och socker luftigt. Koka upp citronsaft, skal och smör. Häll över i ägg och sockerblandning och vispa ihop ordentligt. Låt koka upp igen under ständig omrörning. När det kokar ta av från värmen och fortsätt vispa tills det svalnar något. Krama ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det ordentligt. Låt svalna.

Garnera med jordgubbsgrädde och jordgubbar. Skynda dig att ät, de tar snabbt slut.

Inga kommentarer: