måndag 7 maj 2012

Bara en till syltkaka...

Sagofiguren Alfons Åberg har en sån där farmor som alltid har hembakade kakor i en burk hemma. Det är de godaste kakor som man bara måste ta ytterligare en av, och farmor är av den snälla sorten och låter barnen äta så många de orkar. Jag har alltid föreställt mig att farmorns kakor är spritsade syltkakor med den ljuvligaste hallonsylt i mitten. Och nu har jag hittat det receptet som hon måste ha använt! Dels för att det här är kakor som inte tar mer än en halvtimme att göra (vilket väl måste vara ett viktigt kriterium om man alltid ska ha kakor i en burk hemma) och de är sagolikt goda. En av de godaste kakor jag ätit faktiskt!



Receptet kommer från Jan Hedh och han kallar kakorna Kurt Lundgrens Strassburgare. Kurt själv fanns tydligen på Blekingsborgs Konditori och verkar ha varit en riktigt fin sockerbagare: 

 Cirka 65 stycken

100 gram florsocker
15 gram vaniljsocker
300 gram smör
375 gram vetemjöl

Hallonsylt

01. Sätt ugnen på 200 grader.
02. Sikta flor- och vaniljsocker och rör det lätt och luftigt med det rumstempererade smöret.
03. Vänd ner mjölet och jobba lätt ihop till en deg - överarbeta inte!
04. Spritsa upp rosetter med krusig tyll nummer 12 och tryck en liten fördjupning i mitten av kakan. Är det svårt att spritsa upp degen, testa att lägga den på ett varmt ställe i ett par minuter.
05. Lägg en liten klick hallonsylt i mitten och baka gyllenbruna i cirka 7-8 minuter.

Inga kommentarer: