onsdag 18 september 2013

Mitt grand café

Så satt jag där, av olika anledningar, på första parkett, och försökte memorera varenda ord Peter Nordin och Daniel Lindeberg sa om 25 ton specialimporterat mjöl från Frankrike, om kylskåpet från Lyon, om ugnen de fått gå en kurs för att lära sig använda korrekt till baguetterna, om frankofila drömmar, om nygräddade wienerbröd som bakas tre gånger om dagen och som det kommer plingas i en klocka för när de är klara så hela kvarteret vet att det är dags för fika. Det talades till och med om en wienerbrödsapp - och den som inte blev förförd av den tanken kan inte vara människa. På bordet låg en rosa servett i perfekt nyans att matcha en prinsesstårta med och crepen som serverades var upplagd på en specialgjord koppartallrik. När det dessutom kom ett glas champagne - egen etikett från huset Hatt och söner - orkade jag knappt mer. Det blev för bra och härligt och jag skyndade mig att äta upp för efteråt skulle det bli det jag kom dit för. Alldeles färska wienerbröd och en prinsesstårta på deras sätt. Wienerbröden, som de valt att satsa på helt enkelt för att det är gott, ursprungligen kommer den ju från Danmark och passar dåligt in i det franska konceptet, smakade croissant! De frasiga bröden smulade ner min plats och menyn som hade en speciell sida för wienerbröden som kommer komma i flera olika smaker, som hallon och choklad. Åh vad härligt, men vad svårt att välja, eller måste man välja, det behöver man kanske inte? Priserna var trots allt rimliga - jag tror de skulle ta 25 kr för en bulle, och 45 kr för en bakelse och det är nog vad jag kommer få betala, för prinsesstårtan som jag fick ett smakprov på var faktiskt helt makalös. De har gjort allt från grunden; anslag, marsipan, vaniljkräm och sylt. Och den där sylten - den var len, men kraftfull och gav tårtan den där kicken som man ibland kan sakna i tårtor. Biten smälte i munnen och eftersmaken var bara en längtan efter mer.
Tid för wienerbröd.
Tydligen var moussetårtan smaksatt med oolong-te en riktig hit den med. Jo, jag kommer hänga där på alldeles nyöppnade Wienercaféet för det här var faktiskt så bra som man kunde hoppas. Och alla andra kommer förmodligen hitta hit också. Vi ses där!


Inga kommentarer: