lördag 21 september 2013

I väntan på kanelbullens dag


Tre ställen i Stockholm serverar anständiga kanelbullar: Fabrique, Valhallabageriet och Riddarbageriet. Här är bullarna drypande av smör och smakar verkligen något - sådär så att man undrar om man någonsin har ätit en riktig kanelbulle tidigare. Har man råkat äta en kanelbulle från något av de här ställena, då är det i allafall ingen idé att försöka äta en från en annan plats. Man blir bara besviken. På det torra, det degiga, det tråkiga, på att ordet bulle missbrukas och misshandlas så hårt. Och snart är det dags för kanelbullens dag – den där dagen som uppstod plötsligt från ingenting och har blivit svenskarnas största högtid på nolltid. 4 oktober, men om min syster inte hade fyllt år på den dagen hade jag aldrig lagt det på minnet. Hur många kanelbullar som än säljs den dagen. Jag tittade i almanackan och såg att dagen närmade sig. Vi hade inget att göra så varför inte ställa till med ett bullbak. Fabrique och Valhallabageriets bakböcker har jag inte, men däremot Riddarbageriets härligt enkla. Och eftersom jag har glömt köpa bakformar var vi tvungna att lära oss att göra kanelknutar. Jag har alltid velat kunna det eftersom de bullarna är så mycket snyggare, men jag är lat av naturen och har aldrig brytt mig om att lära mig. Det var inte alls komplicerat – nu kan jag bli snål av naturen istället och spara in på bakformarna för alltid.

KANELBULLAR
700 g vetemjöl
300 g mjölk
120 g strösocker
100 g smör
1 ägg
10 g salt
30 g jäst

01. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och knåda i 15 min.
02. Låt degen vila i rumstemperatur i 30 min.
03. Kavla ut degen så att den blir cirka 3 mm tjock och 30 cm bred.
04. Bred ut rikligt med smör över hela degstycket. Det finns liksom inget som heter för mycket smör för kanelbullar...
05. Strö över socker och kanel. Här behöver du heller inte spara på något krut.
06. Vik degen dubbel och skär remsor. Skär sedan "byxor" på remsan, så att den får ben. Fläta sedan ihop benen och vik in ena änden genom flätan.
07. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs i cirka 60 min.
08. Sätt ugnen på 230 grader.
09. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och baka i cirka 6 min.

Inga kommentarer: