söndag 15 september 2013

Hej Mia Öhrn!

Mia Öhrn
Ibland känns det som om man fått en kompis utan att man ens träffat hen. Lite så är det med Mia Öhrn, konditorn och matskribenten med erfarenhet från bland annat Grand Hotel, jag tittar i hennes böcker om kladdkakor och klassiska kakor och får en känsla av att vi har så mycket gemensamt. När hon nu i dagarna gav ut Franska bakverk (Natur och kultur) är det bara för mycket - det är precis den boken jag har längtat efter! Det blir en höst med briocher, eclairer och florentiner.
Och min nya "kompis" Mia har jag i alla fall gjort en mail-intervju med:

Hur var det här då? 
– Lite trött, men bra!
Har du någon bulle i ugnen just nu? 
– Just nu bakar jag eclairer. Av pâte à choux-deg alltså, sådan där rolig som man liksom rostar i en kastrull och som puffar upp i ugnen. De ska fyllas med chokladkräm. Det är riktigt gött!
Vad har du på ditt nattduksbord då? 
– Just nu ligger där "Tillbaka till henne" av Sara Lövestam. Men det är mest för syns skull och för att ha något att svara om jag får frågan. Den är riktigt bra, men jag har tyvärr inte hunnit läsa på flera månader.
När insåg du att kakor och bakning var coolt? 
– Kanske nu?
Vilken är din madeleine-kaka och vad minns du när du äter den? 
– Min madeleinekaka ÄR madeleinekakan! När jag var liten var vi i Frankrike varje sommar och köpte med oss påsar med Madeleines från affären. De njöt vi sedan lite lagom sandiga på stranden. Det gjorde stort intryck på en unge som var van vid långa, kalla svenska vintrar i en avkrok på landet.
Vilket är ditt bästa bakverktyg?
– En neonfärgad linjal jag fick när jag skulle börja i andra klass (1988)
Varför?
– Den är främst viktig när jag skriver recept. För att mäta formarna och sedan ange korrekt i receptet vilken storlek man ska ha på formen.
Bästa stället att äta bakelser/desserter på i Stockholm och vad ska man beställa?
– Jag älskar Mumma från Grillska huset i Gamla stan! Det är en saftig liten kardemumma- och mandelbakelse som inte ser så mycket ut för världen men som är sjukt god. Grillska är dessutom väldigt bra om man lotsar runt turister i Gamla Stan.
Bästa receptbok?
– "Sommarens Söta" av Monica och Lisa Eisenman. Jag har inte bakat något ur den, men den är väldigt fin.
Hur är det att ha bakverk som yrke?
– Sjukt roligt! Det är så tacksamt att kunna se och smaka på vad man har gjort under en dag. Och bjuda andra!
Vem/vad fick dig att börja baka? 
– Tristessen på landet. Jag var ett kakmonster av rang, och min mamma gillar inte att baka, så jag fick göra det själv. 
Vilket är det sämsta jobb du haft? 
– Jag skrev av telefonkatalogen på ett marknadsundersökningsföretag. Förvisso ganska bra betalt, men inte särskilt stimulerande.
Allt man vill baka!
Om dina bakverk vore ett konstverk, vilket skulle det i så fall vara? 
– Jag kan inget om konst, jag är helt insnöad på kakor. Jag är fullkomligt oallmänbildad.
Vilket bakverk önskar du att du hade uppfunnit? 
– Semlan!
Vad ska du göra till helgen? 
– Jag ska åka till min sjuka syster i Gävle. Pepp pepp!

Inga kommentarer: