söndag 27 oktober 2013

Till minne av Tore Wretman

Igår var vi på 70-årskalas, en fantastisk tillställning med operasång, festliga bordskavaljeer och roliga tal. Värdinnan själv strålade som den stjärna hon är. Hon hade kommit på festens mat-tema själv och körde rätt igenom ett nostalgiskt 1970-talstema, som avslutades med Tore Wretmans paraddessert Riche Gala. Tyvärr var det ingen bra variant som serverades på kalaset, på mitt bord dök det inte ens upp någon chokladsås, men vi var glada ändå, för att den var en anledning att prata om allt vi visste om Tore Wretman. Min favorithistoria om honom handlar om hur arg han kunde bli på oförskämda restauranggäster, och framförallt såna som tror att matsalens inventarier ingår i middagsupplevelsen. En gång när han kom på en av sina gäster smuggla ner en fin koppartallrik i den medhavda portföljen stegade han själv ut till matsalen och frågade om han skulle sätta upp tallriken på notan. Den generade gästen betalade och kom aldrig mer tillbaka.
Vid ett annat tillfälle var Tore Wretman inbjuden till vänner i skärgården när han upptäcker att "hans" salt- och pepparkvarnar ingår i servisen. Värdparet kluckar förtjust att de brukar göra en grej av att ta med något från alla restauranger de besöker. Tore Wretman skrattar inte med, men säger inget. Nästa dag upptäcker man att salt-och pepparkvarnarna är försvunna. Tore har då stulit tillbaka dem!

RICHE GALA

" Blanda en smet av 1 ägg, 3 äggvitor, 200 g socker, 100 g mald mandel, 50 g smält smör och 25 g mjöl. Bred ut den i tunna rundlar, 20 cm i diameter, på smord och mjölad plåt ( eller bakplåtspapper). Grädda i 180 grader.
Gör en tårta genom att lägga varvtals bottnar och vaniljglass med bottnar överst och underst. Täck med kall chokladsås som får rinna över kanterna. Servera varm choklassås till.
Chokladsåsen görs så här: koka upp lika delar socker, kakao och vatten och låt koka en stund under omrörning ".

Inga kommentarer: