lördag 19 oktober 2013

Hej årets konditor Patrik Fredriksson



För ett par veckor sedan gick tävlingen om vem som är årets konditor av stapeln. Fem finalister möttes och fick under två dagar skapa en våningstårta i minst tre våningar, två praliner och tre söta praliner. Som vinnare till titeln som mästerkonditor stod till slut Patrik Fredriksson som till vardags jobbar på Clarion Hotel Post i Göteborg. För honom är tävlingen framförallt en kul utmaning och en chans att utforska vad man egentligen går för. Att just han vann tror han beror på att han kunde hålla en hög jämn nivå under hela tävlingen, att det är just det som avgör och nu ser han fram emot att representera branschen i olika sammanhang. 
Jag älskar att den här typen av tävlingar finns, för det ger vanliga människor en chans att se hur riktigt hantverk utförs och ökar respekten för vad konditoryrket är generellt, men jag förstår inte varför det fortfarande är så stor skillnad i bevakning på årets kock och årets konditor. Årets kock sänds i tv och vinnaren får reklamkontrakt, ger sina krogar en extra skjuts när de får laga sina recept i tv och magasin och hyllas på olika sätt hela året. Årets konditor får knappt en notis i tidningarna om att han vunnit, trots att bakning är det hetaste just nu (det vet väl alla som tittar på tv). Varför behandlas det söta så styvmoderligt? Vem har bestämt att det inte är något att ta på allvar och hur ska man göra för att ändra på det? En tidigare vinnare av årets konditor, Roy Fares, tror jag kan bli en riktigt bra talesman för branschen och förhoppningsvis visas tävlingen årets konditor på tv redan nästa år. Låt oss hoppas att det blir vändningen för det vi alla älskar; desserterna. 

Hur var det här då
– Bara bra.
Har du någon bulle i ugnen just nu? 
– Idag bakar vi brownie.
Vad har du på ditt nattduksbord då?
 – Alldeles för mycket saker.
När insåg du att kakor och bakning var coolt? 
– Har alltid gillat att baka och laga mat så det kom i tidig ålder. 
Vilken är din madeleine-kaka och vad minns du när du äter den?
– Äpplekaka med vaniljsås är fantastiskt gott. Äpplen är lite av en favoritråvara. 
Vilket är ditt bästa bakverktyg?
–  Palett, visp och våg. 
Varför? 
– Paletten till att lyfta saker med och stryka upp tårtor etc. 
Bästa receptbok?
– Jag har flera som jag gillar, men några spanska som är riktigt bra...
Bästa sättet att göra vaniljkräm? 
– Bra råvaror, riktigt vaniljstång, riktigt smör.
Världens bästa baktips generellt? 
– Smaka alltid på det du gör, våga testa, var nyfiken. 
Hur är det att ha bakverk som yrke?
– Fantastiskt man lär sig nya saker hela tiden och man får vara kreativ och skapa. 
Vem/vad fick dig att börja baka? 
– Jag praktiserade på ett konditori när jag gick i åttonde klass och tyckte det var kul. På den vägen är det.
Vilket bakverk önskar du att du hade uppfunnit?
– Rulltårtan kan göras i så många olika smaker och storlekar och är otroligt god.
Vad ska du göra till helgen? 
– Något kul hoppas jag.

PATRIKS VINNARTÅRTA: 
Vanilj- och havtornstårta. Receptet hittar du här.



Inga kommentarer: