Lutande torn av florentiner |
Men mest av allt minns jag konditoriet, pasticcerie, som låg mittemot hotellet och hur det varje dag lockade med cannoli, maränger, glass och tortas. Jag minns att vi inte lyckades gå förbi där en enda dag utan att gå in. Jag minns inte om de hade florentiner, men det bakade vi här hemma. Extremt lätt kaka, som passar bra ihop med något sött.
Mandel och apelsinflorentiner
matolja
2 äggvitor
100 g florsocker
260 g mandelflagor
skal från 1 apelsin
Pensla ena sidan med choklad av valfri kaliber
1. Sätt ugnen på 150 grader. Pensla ett bakplåtspapper med ett tunt lager matolja. Häll upp en skål med kallt vatten och ställ bredvid dig.
2. Rör försiktigt ihop äggvitor, florsocker, mandeln och apelsinskalet. Doppa handen i det kalla vattnet, plocka upp portioner av smeten och gör små högar av den på plåten. Doppa en gaffel i vattnet och platta till högarna så tunt du kan utan att det blir för många hål i kakan.
3. Baka av dem i cirka 15-20 minuter tills de blir gyllene. Ta ut och låt svalna och lossa försiktigt kakorna med en kniv.
4. Pensla ena sidan med smält choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar