onsdag 2 oktober 2013

Flotta Florentiner

Lutande torn av florentiner
Nu ska jag försöka komma ihåg vårt Florens. Vi åkte dit för att fira Alla hjärtans dag. Vi firade det på den tiden och det var härligt att göra det så speciellt varje år: en resa, ett äventyr, bara helt fantastiska kvällar utan något mer än vi och vin. Vad mer behöver man egentligen? Jag minns att vi gick över broar, hittade en fantastisk trädgård och precis när vi skulle gå plockade vi upp ett löv som såg ut som ett hjärta. Nu sitter det i en ram och hänger på väggen - påminner om att kärleken finns överallt. Till och med i Florens. Jag minns undersköna målningar av Botticelli - jag som aldrig hade trott att en sån gammal konstnär skulle kunna rå på mig - men att se tavlorna i verkligheten var som att öppna upp alla sinnen på en gång. Jag minns ett torn och vi försökte räkna alla trappsteg, men tappade räkningen när vi tittade ner. Oj vad högt det var - och hur var det nu med den italienska säkerheten?
Men mest av allt minns jag konditoriet, pasticcerie, som låg mittemot hotellet och hur det varje dag lockade med cannoli, maränger, glass och tortas. Jag minns att vi inte lyckades gå förbi där en enda dag utan att gå in. Jag minns inte om de hade florentiner, men det bakade vi här hemma. Extremt lätt kaka, som passar bra ihop med något sött.

Mandel och apelsinflorentiner
matolja
2 äggvitor
100 g florsocker
260 g mandelflagor
skal från 1 apelsin
Pensla ena sidan med choklad av valfri kaliber

1. Sätt ugnen på 150 grader. Pensla ett bakplåtspapper med ett tunt lager matolja. Häll upp en skål med kallt vatten och ställ bredvid dig.
2. Rör försiktigt ihop äggvitor, florsocker, mandeln och apelsinskalet. Doppa handen i det kalla vattnet, plocka upp portioner av smeten och gör små högar av den på plåten. Doppa en gaffel i vattnet och platta till högarna så tunt du kan utan att det blir för många hål i kakan.
3. Baka av dem i cirka 15-20 minuter tills de blir gyllene. Ta ut och låt svalna och lossa försiktigt kakorna med en kniv.
4. Pensla ena sidan med smält choklad.

Inga kommentarer: