lördag 28 mars 2009

Bake off! Tema: Rulltårta


Ny tävling, ny kaka. Vinnarna från förra gången bestämde rulltårta, vilket känns kul - rätt fritt för tolkning ju. Det andra laget började genast gräla om vad som var originalrulltårtan; choklad med vaniljkräm eller sockerkaka med sylt. Jag får väl snart reda på vad de kom fram till.
Vi tror oss i alla fall ha hittat en oslagbar kandidat. Själva kakan är mustig och knaprig och sylten gudomlig.
Visst låter det som en win-win?

Kakan:
50 gram smör
4 ägg
100 gram socker
lite citronskal, efter behag
en ordentlig nypa salt
100 gram mjöl, skiktat

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en hög plåt och lägg sedan på ett bakplåtspapper. Smält smöret och klara det genom att sila igenom det. Håll det varmt.
Värm äggen och sockret i ugnen en stund.
Knäck äggen i en skål och häll sedan på sockret. Vispa på högsta hastigheten, i ungefär 10 minuter, tills smeten behåller formen när du tar ut vispen.
Rör ner citronskalen. Ta 2-3 slickepott-klickar och rör ihop det med smöret. När det är ordentligt ihopmixat rör du ner allt i den stora smeten igen.
Skikta i mjöl och salt och vänd försiktigt ner det.
Häll ner smeten i långpannan och baka i cirka 15 minuter. När den är ljust brun och hård i mitten är den klar.
Lägg en handduk på arbetsytan, lägg ett bakplåtspapper över och sockra det ordentligt. När kakan är klar lägger du den på det sockrade pappret, medan du försiktigt strippar den från bakplåtspappret från ugnen.
Skär bort kanterna och rulla ihop kakan. Var noga med att pappret hamnar inuti kakan, så att det sockrar av sig... Låt sen svalna helt.
När den är sval, rullar du försiktigt upp den. Vispa grädde och bred på ett lager av den, och toppa sen med sylten. Rulla sen ihop den igen.
Sockra innan servering.

Sylten:
2 paket hallon
1/3 påse gul melatin
350 gram socker

Koka upp frukten i någon minut, rör ner melatin och sen sockret lite i taget. Koka 1 minut. Låt sedan svalna.

Vi kallar den "En hallondröm"

fredag 27 mars 2009

Lägg rabarber i en rulle

En rulltårta som smakar friskt och somrigt och som vann mina kollegors hjärtan på eftermiddagsfikat.
Använd samma recept som ovan till själva botten, men byt ut citronen mot lite apelsinskal.

Rabarber- och apelsincurd

350 gram rosa rabarber
1 apelsin, skal och juice
150 gram socker (jag använde en del råsocker)
90 gram smör, mjukt och skuret i bitar
2 ägg, vispade

Skär rabarbern i 4 cm långa bitar, lägg dom i en kastrull tillsammans med hälften av skalet, 25 gram socker och 2 matskedar vatten. Lägg på ett lock och koka i ungefär 30 minuter, eller tills den är mjuk. Låt rabarbern svalna en stund, innan du silar den och låter all vätska droppa bort. Mosa allt i en skål, som du sedan sätter i ett varmt, vattenbad (varmt, men inte kokande!). Lägg i juicen, resten av skalen, socker, smör och ägg och låt koka ihop, medan du rör.
Sockret och smöret ska upplösas och röran ska bli som genomskinlig. Det kan ta mellan 15-30 minuter. När röran är tjock nog att den fastnar på baksidan av en sked och det går att göra ett spår med fingret i den är den klar.
Lägg curden i små glasburkar.

torsdag 26 mars 2009

Choklad för Proust



Varje gång jag bakar Madeleiner funderar jag på vem det är som egentligen har läst hela serien av "På spaning efter den tid som flytt". Jag känner ingen som lyckats ta sig igenom hela och min vänkrets är ändå relativt beläst.
Sen funderar jag på om han hann skriva nåt mer än det 3000 sidor långa eposet, så nu var jag tvungen att googla honom. Och några andra verk fick han ihop. Om man går på namnen så verkar de fina allihop: "Kärleken och döden", "Slutet på svartsjukan" och "Den likgiltiga".
Ja, den sista titeln kanske inte är så inspirerande, men jag tror jag ska köpa de andra på en gång.
Är man besatt av Madeleine-kakor borde man ju åtminstone ha ett litet hum om vad man talar om.

Idag är det premiär för en chokladvariant på nytt recept:
140 gram vetemjöl
60 gram kakao
3 gram bakpulver
180 gram strösocker
3 gram salt
200 gram ägg
1 citron
200 gram smält avsvalnat smör

Blanda bakpulver, raspat skal från citronen, kakao, vetemjöl, socker, salt och ägg. Vänd sen ner det smälta smöret ordentligt och plasta in och ställ i kylen till nästa dag.

Sätt ugnen på 220 grader. Smöra Madeleineformarna. Smeten är rätt tjock, så man får nästan bre på den. Sänk värmen till 180 grader när du sätter in dem i ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter.

Min mamma kommer börja gråta när hon smakar dem.

lördag 7 mars 2009

Kunglig maräng


Nä, den första satsen funkade inte alls och jag fick slänga allt. Men den andra blev till den dröm den är. Och nu sitter jag här och undrar vad det var som tog så lång tid. Varför har jag trott att maränger är så komplicerade att man inte ens ska försöka? Allt man behöver göra är ju att vispa ihop ägg och socker.

Så nu sänder jag en tanke till de gamla grekerna och säger tack. För de var först ut med att vispa ihop äggvita och varm honung till ett hårt skum. Sen försvann marängen under några 100 år, av okänd anledning, för att återupptäckas på ett schweiziskt bageri på 1700-talet.

I Sverige bakades den första marängen år 1797, Kung Gustav IV Adolf var den som var sugen på sötsaker och beordrade fram maräng. Sveriges bästa kung?

MARÄNG:
100 gram äggvita
100 gram strösocker
100 gram florsocker

Vispa ihop äggvita och strösocker på vispens näst högsta hastighet. Vispa tills massan inte växer mer, det tar ungefär två minuter. Sätt ugnen på 110 grader. Skikta florsockret och vispa ner det. Spritsa marängen med en krusig tyll på bakplåt och baka av dem till de är genomtorra. Det tar cirka 60 minuter.

Ikväll blir det hemlagad marängsviss!

fredag 6 mars 2009

Hur gjorde Proust?


Madeleinekakorna blev inte bättre av en extra äggula och brynt smör. Inte heller sämre.

Nästa gång ska jag testa med att smaksätta kakan med kakao och citronskal. Och använda mer smör. Det kan nog vara en vinnare.
En kaka för Proust att gråta över.

måndag 2 mars 2009

Ett s-mla fiasko

Det gick inte vägen den här gången. Vi blev bräckta av en torr bulle som pimpats med vaniljsockrad grädde och oraffinerad mandelmassa. Bara för att vi räckat övergöda vår mandelmassa med citronskalen och fått hela semlan att smaka citron. Inte så delikat. Var alltså varsam med citronen!

Attans! Vi som hade segern i vår hand. Och lågt nog ingick det i det andra lagets taktik att ringa och berätta om en katastrofal deg och så vidare. Så fult spel! Nu vet vi det till nästa gång...

Bitter? Kanske en aning. En liten, liten smula.
Deras semla var faktiskt väldigt god.