torsdag 23 april 2009

En dröm drömmer så drömskt


Jag har en vän som är ett stort fan av "Sagan om ringen". Inför Sverige-premiären av första filmen, hade vi därför ett gäng köpt biljetter och min vän arrangerade en förfest. Vi tittade på den tecknade varianten av filmen för att komma i stämning och plötsligt kommer värden in med ett kakfat: Varsågod ta en lembas! På fatet låg de sprödaste drömmar jag någonsin sett.
Jag nästan dog för att jag tyckte det var så fint.

DRÖMMAR
125 gram strösocker ( Om du vill kan du byta ut cirka 10 gram av sockret till vaniljsocker)
65 gram smör, rumstempererat
50 gram matolja (Använd absolut inte majsolja, det blir katastrof)
130 gram vetemjöl
1 g hjorthornssalt

Vispa smöret vitt med elvisp. Det tar cirka 5 minuter. Blanda sen resten av ingredienserna i en bunke. Blanda ner smöret och blanda ihop allt till en klumpfri smet.
Sätt ugnen på 150 grader.
Spritsa kakorna på en bakpapper.
Baka av i cirka 10 minuter. De ska inte få någon färg, bara stiga långsamt och torka ut.

söndag 5 april 2009

Alternativ Pavlova

Igår serverades en egenpåhittad efterrätt till middagen. Den blev uppfunnen förra gången jag gjorde maränger och glassen tagit slut...

Rårör jordgubbar och citronskal en aning
Servera med nygräddade maränger och vispgrädde med lite vaniljextrakt i.

Åhh vad gott. Som Pavlova fast bättre!

Se upp, här kommer en katalan!


En mazarin, men med extra gott i form av hallonsylt. Jag har egentligen fått för mig att jag inte gillar mazariner, i alla fall inte inplastade av delicato i diskarna på tvivelaktiga caféer. Men när jag ser dem i böckerna blir jag sugen, så jag testade och det var inte så dumt.
Varför kakorna kallas katalaner vet jag däremot inte, de känns inte speciellt spanska. Vet du var namnet kommer ifrån?

MÖRDEG:
150 gram vetemjöl
100 gram smör
50 gram florsocker
5 gram salt

Blanda till smidig deg och kyl sedan.

MAZARINMASSA:
150 gram mandelmassa (skålla och riv 100 gram mandel, blanda med 100 gram strösocker och några droppar vatten)
75 gram smör
1, 5 ägg

Rör ner lite smör i taget i mandelmassan.
Rör sen försiktigt ner äggen.
Ställ blandningen i kylen

Sätt ugnen på 190 grader.
Kavla ut mördegen och fodra formarna. Lägg i en klick hallonsylt. Fyll 2/3 av formen med mazarinmassa.
In i ugnen i cirka 15 minuter. Under tiden gör du glasyr.

GLASYR:
100 gram florsocker
1,5 msk ljummet vatten.

Blanda tills det är klumpfritt och får dig att tänka på Disney-vinter.

Ta ut bullarna ur ugnen och tippa ut dem från sina formar, på ett bakpapper. Stryk lite hallonsylt på dem och glasera sen med en palett.

Bueno!

lördag 28 mars 2009

Bake off! Tema: Rulltårta


Ny tävling, ny kaka. Vinnarna från förra gången bestämde rulltårta, vilket känns kul - rätt fritt för tolkning ju. Det andra laget började genast gräla om vad som var originalrulltårtan; choklad med vaniljkräm eller sockerkaka med sylt. Jag får väl snart reda på vad de kom fram till.
Vi tror oss i alla fall ha hittat en oslagbar kandidat. Själva kakan är mustig och knaprig och sylten gudomlig.
Visst låter det som en win-win?

Kakan:
50 gram smör
4 ägg
100 gram socker
lite citronskal, efter behag
en ordentlig nypa salt
100 gram mjöl, skiktat

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en hög plåt och lägg sedan på ett bakplåtspapper. Smält smöret och klara det genom att sila igenom det. Håll det varmt.
Värm äggen och sockret i ugnen en stund.
Knäck äggen i en skål och häll sedan på sockret. Vispa på högsta hastigheten, i ungefär 10 minuter, tills smeten behåller formen när du tar ut vispen.
Rör ner citronskalen. Ta 2-3 slickepott-klickar och rör ihop det med smöret. När det är ordentligt ihopmixat rör du ner allt i den stora smeten igen.
Skikta i mjöl och salt och vänd försiktigt ner det.
Häll ner smeten i långpannan och baka i cirka 15 minuter. När den är ljust brun och hård i mitten är den klar.
Lägg en handduk på arbetsytan, lägg ett bakplåtspapper över och sockra det ordentligt. När kakan är klar lägger du den på det sockrade pappret, medan du försiktigt strippar den från bakplåtspappret från ugnen.
Skär bort kanterna och rulla ihop kakan. Var noga med att pappret hamnar inuti kakan, så att det sockrar av sig... Låt sen svalna helt.
När den är sval, rullar du försiktigt upp den. Vispa grädde och bred på ett lager av den, och toppa sen med sylten. Rulla sen ihop den igen.
Sockra innan servering.

Sylten:
2 paket hallon
1/3 påse gul melatin
350 gram socker

Koka upp frukten i någon minut, rör ner melatin och sen sockret lite i taget. Koka 1 minut. Låt sedan svalna.

Vi kallar den "En hallondröm"

fredag 27 mars 2009

Lägg rabarber i en rulle

En rulltårta som smakar friskt och somrigt och som vann mina kollegors hjärtan på eftermiddagsfikat.
Använd samma recept som ovan till själva botten, men byt ut citronen mot lite apelsinskal.

Rabarber- och apelsincurd

350 gram rosa rabarber
1 apelsin, skal och juice
150 gram socker (jag använde en del råsocker)
90 gram smör, mjukt och skuret i bitar
2 ägg, vispade

Skär rabarbern i 4 cm långa bitar, lägg dom i en kastrull tillsammans med hälften av skalet, 25 gram socker och 2 matskedar vatten. Lägg på ett lock och koka i ungefär 30 minuter, eller tills den är mjuk. Låt rabarbern svalna en stund, innan du silar den och låter all vätska droppa bort. Mosa allt i en skål, som du sedan sätter i ett varmt, vattenbad (varmt, men inte kokande!). Lägg i juicen, resten av skalen, socker, smör och ägg och låt koka ihop, medan du rör.
Sockret och smöret ska upplösas och röran ska bli som genomskinlig. Det kan ta mellan 15-30 minuter. När röran är tjock nog att den fastnar på baksidan av en sked och det går att göra ett spår med fingret i den är den klar.
Lägg curden i små glasburkar.

torsdag 26 mars 2009

Choklad för Proust



Varje gång jag bakar Madeleiner funderar jag på vem det är som egentligen har läst hela serien av "På spaning efter den tid som flytt". Jag känner ingen som lyckats ta sig igenom hela och min vänkrets är ändå relativt beläst.
Sen funderar jag på om han hann skriva nåt mer än det 3000 sidor långa eposet, så nu var jag tvungen att googla honom. Och några andra verk fick han ihop. Om man går på namnen så verkar de fina allihop: "Kärleken och döden", "Slutet på svartsjukan" och "Den likgiltiga".
Ja, den sista titeln kanske inte är så inspirerande, men jag tror jag ska köpa de andra på en gång.
Är man besatt av Madeleine-kakor borde man ju åtminstone ha ett litet hum om vad man talar om.

Idag är det premiär för en chokladvariant på nytt recept:
140 gram vetemjöl
60 gram kakao
3 gram bakpulver
180 gram strösocker
3 gram salt
200 gram ägg
1 citron
200 gram smält avsvalnat smör

Blanda bakpulver, raspat skal från citronen, kakao, vetemjöl, socker, salt och ägg. Vänd sen ner det smälta smöret ordentligt och plasta in och ställ i kylen till nästa dag.

Sätt ugnen på 220 grader. Smöra Madeleineformarna. Smeten är rätt tjock, så man får nästan bre på den. Sänk värmen till 180 grader när du sätter in dem i ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter.

Min mamma kommer börja gråta när hon smakar dem.

lördag 7 mars 2009

Kunglig maräng


Nä, den första satsen funkade inte alls och jag fick slänga allt. Men den andra blev till den dröm den är. Och nu sitter jag här och undrar vad det var som tog så lång tid. Varför har jag trott att maränger är så komplicerade att man inte ens ska försöka? Allt man behöver göra är ju att vispa ihop ägg och socker.

Så nu sänder jag en tanke till de gamla grekerna och säger tack. För de var först ut med att vispa ihop äggvita och varm honung till ett hårt skum. Sen försvann marängen under några 100 år, av okänd anledning, för att återupptäckas på ett schweiziskt bageri på 1700-talet.

I Sverige bakades den första marängen år 1797, Kung Gustav IV Adolf var den som var sugen på sötsaker och beordrade fram maräng. Sveriges bästa kung?

MARÄNG:
100 gram äggvita
100 gram strösocker
100 gram florsocker

Vispa ihop äggvita och strösocker på vispens näst högsta hastighet. Vispa tills massan inte växer mer, det tar ungefär två minuter. Sätt ugnen på 110 grader. Skikta florsockret och vispa ner det. Spritsa marängen med en krusig tyll på bakplåt och baka av dem till de är genomtorra. Det tar cirka 60 minuter.

Ikväll blir det hemlagad marängsviss!

fredag 6 mars 2009

Hur gjorde Proust?


Madeleinekakorna blev inte bättre av en extra äggula och brynt smör. Inte heller sämre.

Nästa gång ska jag testa med att smaksätta kakan med kakao och citronskal. Och använda mer smör. Det kan nog vara en vinnare.
En kaka för Proust att gråta över.

måndag 2 mars 2009

Ett s-mla fiasko

Det gick inte vägen den här gången. Vi blev bräckta av en torr bulle som pimpats med vaniljsockrad grädde och oraffinerad mandelmassa. Bara för att vi räckat övergöda vår mandelmassa med citronskalen och fått hela semlan att smaka citron. Inte så delikat. Var alltså varsam med citronen!

Attans! Vi som hade segern i vår hand. Och lågt nog ingick det i det andra lagets taktik att ringa och berätta om en katastrofal deg och så vidare. Så fult spel! Nu vet vi det till nästa gång...

Bitter? Kanske en aning. En liten, liten smula.
Deras semla var faktiskt väldigt god.

lördag 28 februari 2009

Temligen fantastiskt!


I Tore Wretmans kokbok "Svensk husmanskost" rasar han över hur semlan har behandlats. Han tycker det är skandal att man besudlar semlan med pudersocker och snirklar vispgrädde under locktoppen.
Han ryter över hur man snålar på mandelmassa och ibland till och med använder marsipan.
Hur kan ni säger han och hytter med näven. Man kan riktigt se honom framför sig, med mjöl på förklädet och kockmössan på sned. Han är fin Tore. Och han är är så mån om att vi ska veta historien, därför berättar han att namnet kommer från latinets simila - som helt enkelt betyder finsiktat vetemjöl och påminner oss om att i svunna tider var det bara de välbärgade som kunde unna sig såna dyrbara läckerheter.
Ibland verkar det ju som om det faktiskt inte var bättre förr.

Men det är svårt att se en semla utan grädde, pudersocker och kardemumma i bullen, så den här semlan blir traditionell men ändå modern. Hoppas inte den gode Tore vrider på sig i sin grav.


Mandelmassa:
100 gram skållad och mald mandel
1/2 dl florsocker
1/2 dl socker
ett par droppar mjölk

Blanda väl

Semlan - brödet 6-7 stora eller 12-14 små
50 gram smör
1 1/2 dl mjölk
37 gram jäst
lite salt
1/2 dl socker
1/2 tsk kardemumma
ett halvt ägg
300gram vetemjöl
lite hjorthornssalt

Smält smöret och häll det i den rumsvarma mjölken. Låt stå en stund tills det blir cirka 37 grader.
Under tiden smular du jästen och blandar med salt, socker, ägg och kardemumma i en degbunke.
Häll över degspad.
Pudra över hjorthornssaltet och undan för undan mjölet. Arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa 10 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Arbeta degen på nytt och forma sen jämna bullar som ska jäsa på plåt i 10 minuter en gång till. Pensla med ägg och grädda i 5-10 minuter.

Innankråmet:
Låt svalna en stund innan du pickar upp locket och gräver ur bullen. Blanda det i en bunke med mandelmassa, 2 äggulor,1/2 dl smält smör, 1 msk socker och lite rivet citronskal. Arbeta massan väl, fyll bullarna, snirkla på grädde och lägg på locket.
Avsluta med att pudra lite florsocker på.

Det blir vår tävlingsbulle i en familje-bake off. Det kanske låter konstigt, men i den här familjen kan vi knappt fika utan att tävla - som G brukar säga. Tidigare har vi gjort kanelbullar och budapeststubbar.
Vår taktik den här gången har varit att göra små semlor. Och goda!
Låt bästa semla vinna.

torsdag 26 februari 2009

Blåbär, blåbär, blå. Paj!


Det har börjat säljas färska blåbär i butikerna och när de ligger där som blå kulor och blinkar mot oss är de svåra att motstå. När vi kom hem upptäckte vi att de bara var lockfåglar - de smakade ingenting överhuvudtaget. Möjligtvis vatten.
Trots det hade de väckt begäret hos oss.
Åh vad det är gott med blåbär.
Nästa dag köpte vi tre paket frysta bär. Det ska bjudas på kåldolmar ikväll, och ingen middag utan efterrätt.
Världens mest blå paj!

Degen
175 gram mjöl
en nypa salt
90 gram smör, skuret i kuber
50 gram florsocker
1, 5 äggulor

Mixa ihop mjöl, salt och smör så att det liknar brödsmulor. Häll i socker och sist äggulorna och rör ihop. Gör en klump av degen och lägg den i kylen i någon timme, inrullad i plastfilm.
Värm under tiden upp ugnen till 180 grader.
När timmen gått river du ner degen i en rund form. Då blir det jämnast deg, dessutom är det lättjobbat.
Förbaka i cirka 20 minuter.

Fyllningen;
Tina blåbären (tre paket) och låt rinna av under några timmar
Blanda med så mycket socker och vanilj som du tycker är lämpligt. Jag tog cirka 3 dl och ett par teskedar vaniljextrakt.
Pressa lite citron över

Sätt tillbaka i ugnen som du höjt till 200 grader i typ 45 minuter
Dekorera genom att pudra över florsocker
Servera med glass

Sen går alla hem med nöjda blå tungor.

fredag 20 februari 2009

Madeleinekaka 2.0



Okej, så gör jag ett nytt försök. Jag brukar använda Mathias Dahlgrens recept på Madeleinekaka

130 gram ägg
75 gram socker
10 gram farinsocker
90 gram vetemjöl
5 gram bakpulver
90 gram avsvalnat smält smör

Vispa samman ägg, socker och farinsocker. Skikta i mjöl och bakpulver. Vänd ner det smälta smöret och blanda väl. Gör gärna smeten minst 12 timmar innan de ska gräddas. Häll smeten i välsmorda formar.

Grädda i 180 grader (i cirka 10 minuter om du använder de stora formarna)

Det är ett lätt recept. Inget skitsnack och inte speciellt komplicerat heller. Om man vill kan man riva ner raspat skal av citron också, så blir det citronmadeleines.

Men jag är ute efter en mer kola-aktig smak, och jag vet inte vad jag ska göra för att få den. Jag har experimenterat med lite olika typer av smör (nästan brynt det ibland) och hällt i mandelolja, utan att det är ens i närheten av vad jag vill.

I dagens test har jag tillsatt ett par droppar bittermandelolja och lite vaniljextrakt.

Resultatet blev mycket bra, ett av de bättre faktiskt. Man minns typ alla resor man gjort i sitt liv av en tugga. Men den är fortfarande inte perfekt.

Nästa gång testar jag med en extra äggula - kanske är det det som är hemligheten.

torsdag 19 februari 2009

Kakor jag minns

Min mamma var inget bra på kakor, hon brukade säga; jag är en brödmorsa, ingen bullmamma och så tog hon ut en ny rykande plåt grova frukostbullar ur ugnen.

Jag kan inte säga att jag uppskattade det då. Hade mycket hellre sett havreflarn, bondkakor och mustiga sockerkakor hoppa ut från det där osande hålet. Men idag kan jag förmodligen tacka henne för mitt kakintresse. Jag gillar kakor - alla kakor - hårda, mjuka, kalla och varma.

Jag drömmer om att baka perfekta macaroner och en madeleinekaka som man minns hela sitt liv av.
Ska vi prova?