torsdag 25 november 2010

Kollegan och chokladsnittarna

På jobbet sitter jag bredvid världens finaste person. Han är yngre än jag, men verkar mer som en gammal kär farmor än något annat. Han samlar på pelargoner, sorterar sina böcker i bokstavsordning, eller var det storleksordning?, tv:n har han i garderoben och istället roar han sig med sitt piano eller så sitter han bara i sin favoritfåtölj och funderar.
När jag var på middag hos honom bjöd han på nybakta chokladsnittar till kaffet, men det var inte vilka chokladsnittar som helst, utan några som gjorde dig till barn igen; evighetslånga somrar med bad varje dag och brunbrända ben med spring i, de som sprang till eftermiddagsfikat flashade förbi i hjärnan. Det var perfekta chokladsnittar. Receptet hade han fått ur ett sånt där receptkartotek som ens farföräldrar prenumerade på - och givetvis hade min kollega ärvt en samling av en äldre släktning.
När middagen var över (den började för övrigt klockan tre på eftermiddagen) fick jag med mig en påse kakor hem.

CHOKLADSNITTAR
4-5 dl vetemjöl
2, 5 dl socker
3-4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
200 gram smör
1 ägg
pärlsocker

1. Blanda mjöl,socker, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
2. Skär smöret i mindre bitar. Arbeta in det i mjölblandningen. Tillsätt ägget. Knåda till en smidig deg.
3. Rulla ut degen till 5-6 längder. Lägg dem på bakplåtspapper. Platta till dem så att de blir cirka 4 cm breda.
4. Strö på pärlsocker.
5. Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 min, 175 grader.
6. Skär kakorna på snedden medan de fortfarande är varma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar