torsdag 25 november 2010

Kollegan och chokladsnittarna

På jobbet sitter jag bredvid världens finaste person. Han är yngre än jag, men verkar mer som en gammal kär farmor än något annat. Han samlar på pelargoner, sorterar sina böcker i bokstavsordning, eller var det storleksordning?, tv:n har han i garderoben och istället roar han sig med sitt piano eller så sitter han bara i sin favoritfåtölj och funderar.
När jag var på middag hos honom bjöd han på nybakta chokladsnittar till kaffet, men det var inte vilka chokladsnittar som helst, utan några som gjorde dig till barn igen; evighetslånga somrar med bad varje dag och brunbrända ben med spring i, de som sprang till eftermiddagsfikat flashade förbi i hjärnan. Det var perfekta chokladsnittar. Receptet hade han fått ur ett sånt där receptkartotek som ens farföräldrar prenumerade på - och givetvis hade min kollega ärvt en samling av en äldre släktning.
När middagen var över (den började för övrigt klockan tre på eftermiddagen) fick jag med mig en påse kakor hem.

CHOKLADSNITTAR
4-5 dl vetemjöl
2, 5 dl socker
3-4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
200 gram smör
1 ägg
pärlsocker

1. Blanda mjöl,socker, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
2. Skär smöret i mindre bitar. Arbeta in det i mjölblandningen. Tillsätt ägget. Knåda till en smidig deg.
3. Rulla ut degen till 5-6 längder. Lägg dem på bakplåtspapper. Platta till dem så att de blir cirka 4 cm breda.
4. Strö på pärlsocker.
5. Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 min, 175 grader.
6. Skär kakorna på snedden medan de fortfarande är varma.

fredag 19 november 2010

Kakornas Mona Lisa


Joconde - den mjuka mandelkakan - har fått sitt speciella namn efter världens mest berömda tavla; Mona Lisa. Tavlan är även känd som La Gioconda (som blir La Joconde på franska) och eftersom konditorerna håller den här kakan högst av alla fick den dela namn med målningen.
Nästa gång jag bakar den ska jag le mystiskt hela tiden.

måndag 15 november 2010

Mor bakar, far äter tårta


Jag kan inte minnas att jag någonsin firat Fars dag. Om jag ska vara ärlig så minns jag knappt min far överhuvudtaget. Han var av den extremt opålitliga sorten som försvann och dök upp lite som han själv behagade. Så när jag var liten behövde jag väl inte en speciell dag för att fira, jag firade lite för mig själv varje gång han fortfarande var kvar när jag kom hem från dagis. Därför skyndade jag mig hem varje dag, ibland hade jag så bråttom att jag glömde säga till personalen att jag drog och det blev ett himla ståhej. De blev såklart oroliga, men jag hade ju bara smygit in genom altandörren därhemma med tummarna så hårt hållna att de vitnat och ropat Hallå.
För det mesta svarade ingen och jag tröståt glass i min ensamhet istället.

Trots det minns jag inte att jag var arg på pappa någonsin. Det minne jag har av honom är att jag kryper upp i hans knä, det är härligt där och han drar ett skämt och skrattar. Jag är klädd i pyjamas och ska snart gå och lägga mig, lika bra att skratta med fast skämtet är dåligt. Imorgon kanske han inte skulle vara kvar ju...

Så det är ju inte så konstigt att jag går igång på alla sorters familjehögtider, alla sådana som jag själv aldrig fick uppleva. På Fars dag går jag all in - köper presenter och letar upp den svåraste tårtan i boken. Han som är kvar därhemma imorgon och är världens bästa pappa till vårt barn vill jag ge allt jag kan.

Två mjuka kakor och en mousse senare kanske resultatet inte riktigt var vad jag hade tänkt mig. Jag försökte dölja lite av kakan med att garnera med blåbär - men inte heller det blev så himla snyggt. (Vad står det, undrade han och kliade sig i huvudet. F....a...r? Far, far? Det stod far rar - är fick inte plats.) Oh well, utseendet är väl inte allt och smaken var det inget fel på. Ge mig bara några fars dagar till så ska jag nog få till looken också.

FRUKTMOUSSETÅRTA

Kaka 1 - en så kallad JOCONDE
90 gram mandelmjöl
40 gram socker
25 gram mjöl
2,5 ägg

Fransk maräng:
60 gram äggvita (det brukar vara ungefär 2 ägg)
50 gram socker

Vispa ihop mandelmjöl, socker och mjöl.
Knäck i äggen ett i taget och vispa sen i ungefär 4 minuter

Vispa ihop marängen. Och vänd ner den i smeten.

Sprid ut smeten på ett bakplåtspapper och baka i 175 grader i ungefär 7 minuter.
Låt svalna på galler.

kaka 2 GENOISE
75 gram mjöl
14 gram smält och avsvalnat smör
3 ägg
75 socker

Koka upp lite vatten i en kastrull. Det ska vara precis så mycket att en skål inte blir blöt undertill när man sätter den över kastrullen. När vattnet kokat upp tar du av den från plattan.

Vispa lätt ihop ägg och socker i en skål och ställ den sedan i kastrullen. Fortsätt att vispa i 10 minuter, eller tills smeten blir 43 grader varm. Ta bort skålen från vattnet och fortsätt vispa i 10 minuter och tills smeten har tredubblats i volym.

Vänd ner mjölet i flera omgångar. Se till att det inte finns några klumpar. När det är klart vänder du ner smöret.

Häll smeten i din 6 inch springform och baka i 175 grader i ungefär 25 minuter. Låt svalna på galler.

MOUSSE:
2 gelatinblad
165 gram fruktpure
175 ml grädde
70 gram socker
35 gram sockervatten (istället för light corn syrup)
60 gram äggvita

Lös upp gelatinet i en liten skål med kallt vatten i ett par minuter.

Ta hälften av fruktpurén och värm den i en kastrull i ett par minuter. Ta bort kastrullen från plattan och häll gelatinet i fruktpurén och rör tills det har lösts upp. Häll sedan ner resten av fruktpurén. Låt svalna.

Vispa grädden och ställ in i kylskåpet.

Koka ihop sockervattnet, tillsätt sedan det vanliga sockret och 25 ml vatten och rör ihop. Koka upp och låt koka utan att röra i fem minuter, eller tills det är 116 grader varmt.
Medan vattnet blir klart vispar du maräng av äggvitan. Vänd ner fruktpurén i marängen och när den är väl blandad vänder du även ner grädden.

SÄTT IHOP TÅRTAN:
Skär Jocondekakan i fyra delar och bred ett tunt lager av hallonsylt på ena sidan. Lägg de fyra delarna över varandra och skär dem sedan i 5 cm långa och 1 cm breda bitar. Stapla bitar runt kanten på en 6 inch anslagsring och placera försiktigt Genoise (sockerkakan) i mitten.

Sleva försiktigt upp mousse i mitten av tårtan tills anslagsringen är fylld.

Lägg försiktigt över lite plastfilm och sätt i frysen i minst 8 timmar.

Innan du tar ut tårtan från frysen värmer du finishen; 100 gram aprikossylt och 25 gram hallonpuré och låter svalna en stund. Ta försiktigt bort plastfilmen, bred på finishen, ta bort anslagsringen (använd en varm handduk så blir det lite lättare) - ställ in i kylskåp tills det är dags att servera den.

fredag 12 november 2010

Nötig paj

Den där mandelkrämen stod i kylskåpet och retade smaklökarna, så när jag förstod att vi skulle bli hemma en kväll fick det bli ytterligare en paj. Passar ju på två nötter som oss tänkte jag. Och bara att baka den var härligt - det doftade ljuvligt om de malda hasselnötterna och jag kunde inte sluta tänka på glass, så när pajen var klar fanns glassen där som en kul sidekick.

Det är en ganska tung paj, trots sin fluffighet, så den passar bättre för sig själv på en fikapaus än till efterrätt.

Du kanske också har några nötter i din närhet som behöver matas?

Börja med PAJSKALETt:
125 gram rumstempererat smör
60 gram florsocker
1,5 ägg
250 gram mjöl
Lite mindre än en halv tesked bakpulver

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt sedan mjölet och bakpulvret samtidigt. Forma smeten till en platt skiva och kyl i cirka en halvtimma innan du kavlar ut den och lägger i formen.

FYLLNING
125 hallonsylt
50 gram mandelflagor
60 gram mandelkräm
2 äggulor
15 gram socker
45 ml grädde
60 gram mandelmjöl (eller mald mandel)
60 gram hasselnötsmjöl (eller malda hasselnötter)

Fransk maräng
2 äggvitor
60 gram socker

Sätt ugnen på 175 grader. Sprid hallonsylten över skalet och sprinkla mandelflagorna över sylten.
Vispa mandelkrämen fluffig och tillsätt sedan äggulorna, sockret och grädden, fortsätt vispa tills allt är väl blandat.

Vispa äggvitorna och sockret till maräng.

Vänd ner mandel- och hasselnötsmjölet i mandelkrämen. Vänd sen ner marängen.

Häll smeten i pajskalet och grädda i cirka 30 minuter.

onsdag 10 november 2010

Sagolikt strössel

Sagornas kungligheter har det inte så fett - de äter brödsmulor, stekta sparvar och äpplen, men jag kan inte komma på en enda saga eller film där prinsarna och prinsessorna får frossa i godsaker. Det skulle väl vara Hans & Greta i såfall, men där förekommer ju kakorna snarare som varnande exempel. Ett säkert tecken på att någon vill locka in dig i farligheter.

I verkligheten kanske prinsessorna inte VILL äta kakor eftersom de alla verkar så måna om figuren, men de har ju iallafall sina egna tårtor och bakelser. De flesta konditorer verkar gå igång på kungligheter....

Disney har också fattat att prinsessor säljer, och de struntar väl i trovärdigheten när det gäller att hitta på nya sätt att fylla sina pengasäckar. För i Amerika är godishyllorna fulla av Snövit, Askungen, Belle och Ariel och jag är den första att köpa konceptet. För vem kan väl motstå strössel i form av förgiftade, röda äpplen, blå glasskor, pärlor och gula prinsesskronor? Så sött att det gör ont i tänderna bara av att titta på det!
Tack Anna för presenten, åk tillbaka till USA snart igen.

Update: Notera hur jag förvirrat blandar ihop prinsessor och sagobokskaraktärer. Som om alla figurer i en sagobok skulle vara kungligheter utan att de vet om det. Säger det nåt om mig och min barndom?

söndag 7 november 2010

Frukt är också godis

Söndagsmiddag hos mamma och jag hade lovat att stå för efterrätten. Eftersom mamma tror att hon inte är så förtjust i sötsaker tänkte jag lura hennes öga med de finaste frukterna hon vet. Kiwi, apelsin, blåbär och hallon på en bädd av vaniljkräm och mandelkräm.
Muns, muns sa hon mamma. Hon har lite svårt med språket, som de skulle säga i en Disneyfilm. Mums menade hon såklart.

Jag fick i alla fall ett stående erbjudande om att alltid få göra desserterna.

FRUKTPAJ
Börja med pajskalet:
125 gram rumstempererat smör
60 gram florsocker
1,5 ägg
250 gram mjöl
Lite mindre än en halv tesked bakpulver

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt sedan mjölet och bakpulvret samtidigt. Forma smeten till en platt skiva och kyl i cirka en halvtimma innan du kavlar ut den och lägger i formen. Ställ sedan in den i kylen en stund till.
Under tiden gör du MANDELKRÄMEN.
80 gram rumstempererat smör
80 gram socker
80 gram mandelmjöl (om du inte hittar det, går det lika bra med mald mandel)
1 ägg
10 gram majsstärkelse

Vispa smör, socker och mandelmjöl fluffigt. Det tar ungefär fem minuter. Knäck ner ägget och vispa in det ordentligt och tillsätt till slut majsstärkelsen.

Ta ut pajskalet och gaffla det innan du breder ut mandelkrämen i skalet. Förmodligen behöver du bara hälften av det du gjort, men spara den överblivna smeten i kylen - den kan du använda senare i veckan.
Ställ i ugnen i 20 minuter på 175 grader.

Dags för VANILJKRÄMEN
1 äggula
1/2 ägg
25 gram majsstärkelse
65 gram socker
240 ml mjölk
En halv halv vaniljstång
15 ml Grand Marnier

Vispa ihop äggula, ägg och majsstärkelse med hälften av sockret.
Häll mjölken i en kastrull och skrapa ner vaniljen i den. Lägg ner själva vaniljstången också och resten av sockret. Låt mjölken koka upp och ta sen snabbt av kastrullen från värmen.

Medan du vispar häller du ner en tredjedel av mjölken i äggmixen. Vispa sen ner äggmixen i mjölken.

Koka upp mjölken igen medan du rör hela tiden. Rör i ungefär två minuter eller tills det blir en fin tjock kräm. Då häller du krämen i en djup plåt och låter svalna. Glöm inte att ta bort vaniljstången. Täck krämen med plastfilm.

När krämen svalnat vispar du den len igen och tillsätter 15 ml Grand Marnier. Sen brer du ut vaniljkrämen över mandelkrämen.

Skär upp dina favoritfrukter och bär och dekorera så fint du kan.
Till slut kan du pensla med lite aprikos (värm 3 msk aprikos med 1 msk vatten i kastrull) så blir pajen extra glansig och smakrik.

fredag 5 november 2010

Brownie deluxe

Jag har en kompis som är mycket mer seriös med sina kakor än vad jag är. Hon går på kurser för att lära sig göra den perfekta marsipanrosen och andra dekorationer, och det är hon som ringer mig och flåsar i luren när hon googlat att det går att anlita Jan Hedh (min idol för övrigt, men mer om honom en annan gång) för privata sessioner. Han har förresten också kurser, en nu i början på december som handlar om karameller, jag funderar allvarligt på att anmäla mig bara för att få träffa honom, men den kostar 7000 kronor och karameller ligger inte högst på min lista just nu.
I alla fall är det min kompis jag ringer till när jag behöver ett riktigt bra recept. Senast ville jag ha den ultimata brownien, och den hade hon naturligtvis gjort. Hon garvade hela vägen genom ingredienserna - för det är sinnessjukt mycket socker i. Men den är verkligen ultimat.

BROWNIE DELUXE
350 gram mjukt smör
6 dl socker
2 dl kakao (eller lite mindre)
Salt
1 dl ljus sirap
6 ägg
3 dl vetemjöl
400 gram vit choklad (men jag brukar snåla rätt rejält med chokladen)
Nötter (Valnötter, pecannötter eller hasselnötter)

Vispa smör och socker krämigt. Rör ner kakao, sirap och en nypa salt. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt sedan vetemjöl och till sist hackad vit choklad och nötter.

Lägg bakplåtspapper i en form och grädda på 175 grader i cirka 15 minuter.

måndag 1 november 2010

Lycka i en plåtburk!

Kakor behöver egentligen inte någon fin förpackning - men allt blir faktiskt så mycket roligare om omgivningen är kul. Så när jag fyllde år för ett par månader sen och jag utan att be om det fick kakburkarnas kakburk - som inte bara är i finaste rosa utan även spelar Happy Birthday - då var det ju bara att resignera och känna att bättre än såhär kan det knappast bli. Nu står den som en pralin på en kökshylla ihop med kakburken från Antwerpen som innehöll mandelkakorna och en liten låda från Ladurée. (Just den avdelningen i köket blir bara finare och finare.)

Innehållet var också fint, speciellt citronkakorna som låg i min mage efter bara några timmar. Kanske är de också anledningen till att folk har börjat fråga om det är någon liten typ som bor därinne. Men nä, jag är inte på smällen.

Känner du någon som fyller år snart, kan du också bli ihågkommen som den där som köpte den bästa presenten någonsin.

http://www.fortnumandmason.com

Släng med en burk Earl Grey och lite hallonsylt när du ändå håller på - det tänker jag göra.